Kahve Kavurma Rehberi
Kahve, genellikle tüm dünyada çok sevilen bir içecektir. Ancak en iyi kahveyi elde etmek için kahve kavurmak da en önemli aşamalar arasındadır. Kahve kavurma, uzmanlık gerektirir ve hatalı yapılırsa, kötü sonuçlar elde edilebilmektedir.
Çoğu kahve uzmanı, doğru kahve çekirdeğinin bulunmasının en temel yol olduğunu söylemektedir. Doğru çekirdekleri seçmek çok önemli bir aşamadır. Çünkü yanlış çekirdekler kötü sonuçlar çıkarabilmektedir. Ayrıca çekirdeklerin ayıklama, temizleme ve kullanılma biçimleri de önemlidir.
Kahve Neden Kavrulur?
Olgunlaştıktan sonra ağaçtan toplanan kahve çekirdekleri, çok renkli bir meyvenin çekirdek kısmından ibarettir. Kahve içilmeye hazır olması için pek çok üretim aşamasından geçmektedir. Bu aşamalar şu şekildedir;
- Ağaçtan toplanan meyvelerin soyulmasıyla açığa çıkarılan çekirdekler, yıkandıktan sonra kurumaya bırakılmaktadır. Ardından yeşil bir renk alır.
- Ham (yeşil) kahve olarak bilinen çekirdeklerin, alışık olduğumuz renge bürünmesi ve aromayı kazanması için kavrulması işlemine geçilmektedir.
- Çekirdeklerde yükselen ısı sayesinde bir dizi kimyasal reaksiyonlar yaşanır ve çekirdeğin hem asiditesi değişmektedir.
Hem de aroması zenginleşerek, aşina olduğunuz kahve çekirdekleri böylece üretilmiş olur. Sonuç olarak, kahve çekirdekleri işte tam olarak bu yüzden kavrulur.
Kahve Çekirdeklerinin Kavurma Teknikleri
Kahve kavurma işlemi, kahve çekirdeklerinin içerisinde saklı olan gerçek aromayı açığa çıkarma açısından hayati öneme sahiptir. Bu işlem söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de, kahve kavurmak için kullanılacak tekniklerdir. Yaygınlıkla tercih edilen üç temel kahve kavurma yöntemi mevcuttur. Bunlar, sırasıyla: Ateşte Kavurma, Sıcak Hava ile Kavurma ve son olarak Döner Tambur ile Kavurma teknikleridir.
Buna ek olarak; derecelerine bağlı olarak sınıflandırılan kahve kavurma yöntemleri de vardır. Bunlar, sırasıyla: Açık Kahve, Orta Kahve, Orta-Koyu ve Koyu Kahve kavurma yöntemleridir.
Açık Kahve
Kahvenin aromasını en yoğun seviyede hissetmek isteyenler için çekirdeklerin 180-200 derecelerde kavurması yapılmaktadır. Bu yöntem, aynı zamanda light roast olarak da bilinmektedir.
Bu kahve çekirdeği kavurma yöntemi ile kavrulan ve açık kahverengi rengini alan kahve çekirdekleri meydana gelmektedir. Diğer yöntemler de ise kavrulan kahve çekirdeklerine nazaran daha az ısıya maruz kaldıkları için, hem aromasını hem de yağını ve asiditesini muhafaza eder.
Light City; Cinnamon ve Half City gibi az kavrulmuş kahve çekirdeklerinden imal edilmektedir. Böylece aromalarının yoğunluğu yüksek kafein miktarları sayesinde kahve, yaygınlıkla tercih edilmektedir.
Orta Kahve
Medium Roast olarak da bilinen orta kahve kavurma işlemidir. Kahve çekirdeklerinin, 210-220 dereceler arasında kavrulmasını ve orta kahverengi bir renk almalarını sağlayan bir yöntemdir.
Bu yöntem kullanılarak kavrulan kahve çekirdekleri, dengeli bir şekilde dağılan asidite, tat ve aroma değerlerine sahip olur. Bu sayede açık kavrulan kahve çekirdeklerine göre daha tatlı olan bir lezzet sağlamaktadır.
Sahip olduğu özelliklerden ötürü; dünyada en yaygın biçimde tercih edilmektedir. Kahvelerin (taze kavrulmuş bir Türk kahvesi gibi) üretimlerinde kullanılan orta kavrulmuş kahve çekirdekleridir. City, American ve Breakfast gibi çeşitli isimler altında dünya genelinde yaygınlıklarıyla bilinmektedir.
Orta-Koyu Kahve
Medium-to-Dark Roast ya da Full-City olarak da bilinen ve kahve çekirdekleri, 226 ile 230 derece sıcaklıkta kavrulmasını sağlamaktadır. Bu kahve çekirdeği kavurma yöntemi, orta kahve kavurma işlemine göre daha yağlı bir yüzeye (az da olsa) sahip olmaktadır. Ayrıca hafif acımsı tatlı bir tadı olan kavrulmuş kahve çekirdekleri üretir.
Koyu Kahve
Dark Roast olarak da bilinen bu yöntem, kahve çekirdeklerinin 240-250 derecelik bir sıcaklıkta kavrulması işlemidir. Bu sayede hem acı bir tada hem de düşük bir asiditeye kavuşmalarını sağlayan bir yöntemdir.
Bu işleme tabi tutulan kahve çekirdekleri, işlem sonrasında parlak ve yağlı bir dış yüzeye sahiptirler. Bunun sebebi ise işlem esnasında kavrulan kahve çekirdeklerinin kendi içlerindeki yağı dışarı doğru vermesinden kaynaklanmaktadır.
Yağlı yapısı sayesinde yoğun kremalı bir görüntü sunmaktadır. Tüketicilerin yaygınlıkla tercih ettikleri espresso kahvelerin üretimi için en uygun kahve çekirdeği seçeneği haline gelmektedir.