Kahve Öğütücü Makinesi Kullanım Tavsiyeleri
Günümüzde özellikle popüler kültür birçok farklı kahve çeşidini de ülkemiz mutfağına sokmuştur. Bu nedenle kahve öğütücü makinesi kullanılırken de farklı kahve çeşitlerine dikkat ederek öğütme işlemi yapabileceğiniz makineler tercih edilmelidir. Çünkü espresso, cappuccino, filtre kahve veya Türk kahvesi için kahve çekirdeklerinin farklı kavrulma derecesinden geçmesi ve farklı niteliklerde öğütülmesi gereklidir.
Kahve kavurma makinesi ve kahve öğütücü makinası tercih ettiğinizde bu makineyi doğru kullanmak önemlidir. Bu sayede istediğiniz kahve lezzetini, kokusunu ve dokusunu elde etmeniz de mümkün olacaktır. Özellikle işletmelerde doğru makine kullanımı vasıtasıyla müşterilere her zaman aynı kahve kalitesini sunabilmek de mümkündür. Bu durum hem sıcak kahve sunan hem de kahve satışı gerçekleştiren işletmeler için aynı olacaktır.
Kahve Öğütücü Makinası Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ticari kahve öğütücü makinesi işletmenin temel ekipmanlarından biri olarak düzenli bir şekilde kullanılması gereken bir cihazdır. Bu nedenle işletme güvenliği, ürün kalitesi, iş ve işçi sağlığı için öğütücü kullanılırken birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Örneğin, ilk noktada makinenin kullanıldığı konumu göz önüne almak gerekir. GÜLMAK olarak satışını gerçekleştirdiğimiz ticari kahve değirmenleri ürünlerinde işletmenize ürün teslim edildiğinde en uygun noktaya sabit ve güvenilir bir montaj gerçekleştiriyoruz. Bu sayede uzun bir süre aynı konumda güvenilir bir cihaz kullanımı elde ediliyor.
Kahve öğütücü makinası elektrik ile motor çalışır ve öğütme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem gereği hem ses hem de hareket ortaya çıkaran bir cihazdır. Cihazın bulunduğu konumda hava alması ve ısınmaması sağlanmalıdır. Cihaz sağlam bir şekilde montaj edildiği yerde devrilmeden kullanılabilmesi gerekir. Bununla birlikte cihazın elektrik bağlantısı sıkıntısız olmalıdır. Topraklama yer almalı ve elektrik kablolarının tehlikesiz bir şekilde bağlanmış olması gereklidir.
Kullanım Öncesi Ve Kullanım Sonrası
Öğütücü makinelerde kullanım gerçekleştirilmeden önce ve kullanım gerçekleştirildikten sonra farklı noktalara dikkat etmek gerekir. Örneğin ticari kahve öğütücü makinesi kullanılmadan önce her gün düzenli bir şekilde ilk temizliği yapılmalıdır. Yani çekirdek kahve haznesi ve öğütülmüş kahve haznesi kontrol edilerek tozlarından arındırılmalıdır. Cihaz temizlenmeli ve elektrik bağlantısı hazır hale getirilmelidir. Değirmen kısmı yani taş bıçakların bulunduğu kısım da kontrol edilmelidir.
Kahve öğütme makinası kullanıldıktan sonra hazneler ve iç kısım, size tarif edilen şekilde temizlenmelidir. Ayrıca bıçakların bulunduğu bölümler temizliğe dahil edilmelidir. Çünkü kahvede kendine ait yağ asitleri ve aroması bulunmaktadır. Bu yüzden ortamda hem koku hem de bir renk bırakacaktır. Bahsedilen noktalarda düzenli temizlik gerçekleştirilmediğinde bir süre sonrasında istenmeyen kokular, mikroorganizmalar ve kirli bir görüntü oluşacaktır. Bu da değirmenin istenilen verimin ve kalitenin dışına çıkmasına neden olacaktır.
Kahve Öğütücü Makina Nasıl Temizlenmelidir?
Makineler çekilmiş kahveyi alt haznesine geçirse bile iç bölümde ve değirmenin ara kısımlarında da bir miktar kahve kalacaktır. Bu miktar tutarlı bir işlem devamı için fayda sağlasa da giderek artış gösterdiğinde yani temizleme yapılması gerekmektedir. Temizlenme yapılmaması durumunda kahvenin taze ve kaliteli yapısı ortadan kalkabilmektedir. Bu nedenle ticari kahve değirmeni tasarımında da iç noktada bazı çapaklar yapılırken, bu çapaklarda kahvenin aşırı birikmesi ve topaklanma oluşturması kaliteye etki eder.
Temizleme, ortaya çıkan bu topaklanmanın ortadan kaldırılması gerekmektedir. Cam haznelerde ve kapaklarda birikmelerin engellenmesi ve kahvenin taze yapısını kaybetmemesi için gerekir. GÜLMAK makine olarak sizlere temizlikte ilk noktadan itibaren önerdiğimiz ayrıntıları birebir yerine getirmeniz konusunda tavsiyelerimizi sürdürüyoruz. Yani önerilen malzemeler ile sağlıklı ve gündelik bir temizliğin yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte kahve öğütücü makinesi performans arttıran ve tutarlı ürün elde edilmesini sağlayan bir işlemdir.
Kahve Öğütücü Makina ile Kahve Nasıl Öğütülür?
Daha lezzetli bir kahve içmek kahvenin demleme ekipmanına göre farklılık gösterir. Her kahve demleme ekipmanının kendine has öğütme inceliği vardır. Bu aslında bir tercih değildir, gerekliliktir. Çünkü kahvenin demleme ekipmanına uygun bir şekilde taneciklerinin eş büyüklüklerde öğütülmesi çok önemlidir. Birçok türde öğütücü piyasada mevcuttur. Kullanacağınız ekipmanın özelliği ile kullanacağınız öğütücünün uyumlu olması çok önemlidir. Bu uyumun olmaması durumunda sorun yaşayabilirsiniz. Türk kahvesi için farklı espressolar için farkı ayarda öğütücüler gereklidir. Örneğin, Türk kahvesi pudra kıvamında bir öğütme gerektirir. Bu yüzden için ev tipi kahve değirmenleri bunu gerçekleştiremez. Belki bazı elektrikli değirmenler ya da el kahve değirmeni bu kıvamsal lezzete yaklaşabilir. Fakat yakalanmak istenen kıvam profesyonel taş değirmenler ile yakalanabilir. El öğütücüleri ile yaklaşık olarak her ekipman için öğütme yapılabilir. Fakat bunu yapmak biraz yorucudur. Bunun için güçlü kollarınızın olması gerekir. Aynı zamanda ince ayar yapmak çok basit değildir.
Öğütülmüş Kahvelerin Boyutları
Ekstra ince öğütülmüş kahve bunlardan ilk sırada yer alıyor. Sadece Türk kahvesi için öğütülen kahve olarak ifade edilebilmektedir. Espressoya kıyasla çok daha ince bir şekilde öğütülür. Türk kahvesi makinesinde ya da cezvede pişirilerek hazırlanabilmektedir. İkinci sırada ince öğütülmüş kahve bulunuyor. Bu kahve espresso makinelerinde kullanılan kahvenin öğütülmüş hali olarak tanımlanabilir. Moka pot filtre kısmına ya da espresso makinelerinin kahve kısmına konulabilir. Türk kahvesine göre biraz daha büyük boyutta öğütülür. Üçüncü sırada orta incelikte öğütülmüş kahve vardır. Bu yapıdaki kahve piyasada çok yer almaz. Moka pota benzeyen sifon kahveye konularak pişiriliyor. Orta öğütülmüş kahve de damlama yöntemiyle hazırlanır. Bu büyüklükte olan kahveler filtreden geçemez. Bu yüzden de bardağa damlamaz. Bu da daha lezzetli bir tat elde edilmesine sebep olur.
En kolay şekilde bulunan kahve türü de kalın öğütülen kahvedir. French press yardımıyla basit bir şekilde kullanılabilmektedir. Bu büyüklükte öğütülen kahve sadece French press filtresinden geçmez. Yani bu kahve aşağı kadar iner. Son olarak denlenmesi en zahmetli kahveden bahsedilebilmektedir.. Ekstra kalın şekilde öğütülmüş kahve kesinlikte uzun süre demlenmelidir. Bu kahvenin adı da “Cold Brew” olarak bilinir. Bu kahvenin en az 10 saat demlenmesi gerekiyor.
Demleme Ekipmanı ve Kahve Öğütme Boyutu
Kahve değirmenleri olsun ya da direkt diğer ekipmanlar olsun filtre özelliği, geçirgenlik, demleme süresi vb. gibi konularda farklılığa sahiptir. Bu değişkenleri kontrol etmek gerekir. Bu kontrol için öğütülen kahvenin boyutu önemlidir. Burada demleme ekipmanına göre kahvenin boyutları arasında ilişki kurulabilmektedir. Yani bir sınıflandırma yapılabilmektedir. Fakat siz de kendi hazzınıza göre farklı şeyler denemek isteyebilirsiniz. Kahve değirmeni çeşidiniz deneyiminize göre değişebilmektedir.
- Cold brew için ekstra kalın öğütülmüş
- French press için kalın öğütülmüş
- Chemex için orta kalınlıkta öğütülmüş
- Metal filtre için orta öğütülmüş
- Kağıt filtre için orta öğütülmüş
- Hario V60 için orta öğütülmüş
- Sifon için orta incelikte öğütülmüş
- Aeropress için ince öğütülmüş
- Moka Pot için ince öğütülmüş
- Espresso için ince öğütülmüş
- Türk kahvesi için ekstra ince öğütülmüş
Lezzetli Kahvenin Kombini
Kahvenin lezzetinin kombini yukarıda yer alan faktörlerin uyumuna bağlıdır. Doğru ekipman ve doğru kahve boyutu burada ilk sıradadır. Bu noktada kahve değirmenleri kullanışlı olması sebebiyle lezzete ulaşımı kolaylaştırır. Aynı zamanda kahve değirmeni denince aklımıza direkt olarak kahvenin nasıl öğütüleceği gelir. Çünkü oldukça pratiktir. Pratik ürünler kullanmak istediğiniz lezzete ulaşmada kolaylık sağlar.