Kahve Değirmeninde Öğütme Ayarları
Kahve tüketiminde çekirdek kahvenin kavrulmasından sonra kahve değirmeni ile öğütülerek kullanıma hazır hale getirilmektedir. Ancak kahve öğütme işlemi standart bir şekilde her zaman aynı boyutlar ile gerçekleştirilmez. Eski zamanların tunç veya taş değirmenlerinde dahi öğütme ayarları yapıldıktan sonra farklı inceliklerde çekilmiş kahve elde edilirdi. Günümüzde ise ticari kahve değirmeninde öğütme sayesinde bu ayarlar daha kolay yapılabilmektedir.
Ticari kahve değirmenleri kahve satış işletmelerinde ve esnaf işletmelerinde değişen kahve çeşitlerini taze bir şekilde sunmak için kullanılır. Bu işletmelerde değişen kahve çeşitlerini satabilmek için de değirmende öğütme ayarları profesyonel bir şekilde gerçekleştirilebilir. Yani Türk kahvesi, filtre kahve, aromatik kahve veya Kolombiya kahvesi gibi değişen çeşitler için kahvenin de değişen kıvamlarda olması gerekmektedir.
Türüne Göre Kahve Değirmeni Ayarları
Kahve değirmeninde öğütme ayarı yapılacağı zaman öncelikle kullanacağınız veya satışa sunacağınız kahvenin çeşidini göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, üç temel ürün çeşidi olarak Türk kahvesinin pudra yani un kıvamında olması talep edilmektedir. Yani Türk kahvesi için neredeyse en ince öğütme kıvamının elde edilmiş olması her zaman doğrudur. Profesyonel bir diğer kahve çeşidi olan espresso için çok ince çekim yapılması talep edilmektedir.
Kahve çeşitleri, kahve değirmeninde öğütme ayarları çok pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Çünkü GÜLMAK Makine olarak sunduğumuz CG serisi kahve değirmenleri ayarlamayı üst kısmında kolaylıkla yapmanız mümkündür. Bunun için size basit bir sistem sunmaktadır. Bu sistem 1-2 kullanım sonrasında personelin rahatlıkla kullanmasını sağlayacaktır. Sabit bir şekilde, her seferinde kullanabileceği bir yapı sunmaktadır. Bu sayede örneğin, filtre kahve için orta incelikte ya da french press kahve için iri derecede kahve çekimi kolaylıkla yapılabilmektedir.
Öğütme Yöntemine Göre Kahve Değirmeni Ayarları
Görüldüğü üzere kahveler, ayrı bir çeşit ve lezzet için ayrı bir öğütme derecesi ile hazırlanmaktadır. GÜLMAK Makine kahve değirmenleri sayesinde de bu ayarlamaları gerçekleştirmek mümkündür. İstediğiniz öğütme yöntemini sağlamanız vasıtasıyla istediğiniz kahveyi elde edebilirsiniz. Öğütme yöntemleri açısından da kahvelerde birçok dereceden bahsetmek mümkündür. Ayrı ayrı incelemek gerekirse;
- Çok ince kahve için öğütme makinesi ayarı yapılarak, Türk kahvesi ve espresso gibi kahve çeşitleri elde edilebilmektedir. Bu tip kahve genellikle cezvede hazırlanan Türk kahvesi gibi çeşitlere uygundur.
- İnce öğütülmüş kahve, Türk kahvesinden daha kalın olarak İtalyan tarzı demleme için tercih edilmektedir.
- Orta ince kıvamdaki öğütülmüş kahve ise genellikle kafeteryalardaki popüler kahveler için seçilen yöntemlerden birisidir.
- Orta öğütülmüş kahve ise metal filtrelerde demleme kahveleri için tercih edilmektedir. Böylece farklı bir lezzet sağlamaktadır.
- Kalın öğütülmüş kahveler tanecikli yapıyla filtre kahve için en uyumlu çeşitler arasında kabul edilmektedir.
- Çok kalın öğütülmüş kahvelerse bilindiği üzere Nescafe gibi kahve çeşitlerinde görülmektedir. Kahve değirmeni ayarı için en rahat işlemlerden birisidir. Genellikle soğuk kahve çeşitlerinde kullanılacak çekilmiş kahve için tercih edilmektedir.
Kahve Değirmeninde Öğütme Ayarları Nasıl Olur?
GÜLMAK Makine kahve değirmenleri pratik bir ayar yapısıyla kontrollü bir kullanım için her zaman avantaj sağlamaktadır. Bu avantaj, makinenin değişen kapasitelerdeki değişen modelleri her birinde görülmektedir. Üst bölümdeki kol sayesinde sıkıştırma ve öğütme derecesi belirlenebilmektedir. Sonrasında sıkıştırma oluşturulmasıyla öğütme ayarı kolaylıkla sapma yapmamaktadır. Böylece makine her seferinde tek bir şalter vasıtasıyla kullanılabilmektedir.
Kahve değirmenleri kullanılırken öğütme ayarları her seferinde istenilen kahvenin çeşidine göre düzenlenebilmektedir. Ancak örnek olarak Türk kahvesi ile filtre kahve çekirdeklerinin öğütülmesi işlemlerinde kahvenin tat ve çekirdek kalitesi farkı yer almaktadır. Bu nedenle değişen kahve çeşitlerinin öğütülmesi öncesinde ölçüm ayarları yapılması gereklidir. Ayrıca makinenin genel bir temizliğinin yapılmasıyla değişen kahve türlerinin birbirine karışması da engellenebilmektedir. Farklı kahve türlerinin öğütülmesi sonrasında da aynı özenin gösterilmesi fayda sağlayacaktır.