Kahve Kavurma Makinesinde Kavurma Derecesi
Kahve, ham yeşil çekirdeklerin kavrulması sonrasında tüketilen bir gıdadır. Aslında bazı kültürlerde yeşil çekirdekler direkt olarak da tüketilebilmektedir. Fakat dünya genelinde çoğunlukla kavrularak tüketimi tercih edilmektedir. Kavurma sırasında ısı derecesi de kahvenin aromatik yapısı ve lezzetini değiştirir. Bu nedenle kahve kavurma makinesinde kavurma derecesi dikkatle ayarlanmalıdır.
Kahve kavurma makineleri teknik yapıları gereği değişen ısı aralıklarında çalışmaktadır. Elektrik veya doğalgaz gibi bir kaynaktan alınan ısı tambura veya kazana aktarılarak kavurma işlemi yapılmaktadır. Örneğin GÜLMAK Nova serisi ürünlerde termal kavurma tipi yer almaktadır. Cihazlar kontrol paneli üzerinden belirlenmiş ısıyla istenilen sürede kavurmayı gerçekleştirmektedir. Bu teknik ayrıntılar çerçevesinde de Türk kahvesi veya espresso gibi değişen ürünler elde edilmektedir.
Kavurma Derecesi Nasıl Belirlenir?
Ticari kullanımda kahve kavurma makinesinde kavurma derecesi kahvenin türüne göre özel şekilde belirlenir. Çünkü kahvenin içim lezzetini yetişme koşulları kadar diğer koşullar da belirler. Yani çekirdeklerin kavrulma derecesi, öğütme yöntemi ve demleme yöntemi de önemlidir. İlk noktada bulunan kahve kavurma işlemi için çok uzun yıllardır değişen özellikler belirlenmiştir. İşte bu özelliklere bağlı şekilde kahve kavurma makinesi ısısı belirlenir.
Günümüzde kahve kavurma işlemi için teknolojik gelişimler elde edilmiştir. Bu gelişimler profesyonel kahve kavurma makinası ürünlerini ortaya çıkarmıştır. Makineler yeşil kahve çekirdeklerinin ateş üzerinde kavrulması yerine teknik ve pratik bir sonuç sağlamıştır. Bu sayede çok daha hassas ölçüler ile doğru sürede ve ısıda kavurma elde edilebilmektedir. Tamburlu makineler ısınan tambur içerisinde ısıyla temas etmesi vasıtasıyla kahvenin kavrulmasını sağlamaktadır.
Tamburlu kahve kavurma makinası kullanımında ısı belirlemesi kavurma süresi ile orantılı şekilde yapılmaktadır. Bu sayede kahvenin ideal özellikleri ortaya çıkarılmaktadır. İdeal özellikler arasında;
- Kahve çekirdeklerinde giderilmesi istenilen nem miktarı,
- Kaybedilen yağ ve şeker ile ortaya çıkan hacim,
- Kaybedilen kahve çekirdeği su miktarı,
- Kavurma ile ulaşılan nihai kahve çekirdeği rengi,
- Kahve çekirdeklerinde ortaya çıkması istenilen yağ miktarı yer alır.
Sayılan ideal özellikler kahvenin Türk kahvesi, espresso veya Kolombiya kahvesi gibi isimler elde etmesini sağlar. Bu anlamda da kahve kavurma işlemlerinde net sıcaklık aralıklarından yararlanılabilmektedir.
Isı Aralıkları Nelerdir?
Kahve kavurma makinesi kullanılırken, kahvenin kavrulma derecesi göz önüne alınır. Her makine farklı boyuta sahip olmakla birlikte ortalama 10 kg bir makine için değerler hesaplanabilmektedir. Bu tip bir makinede 3 farklı kavurma derecesi göz önünde bulundurulmaktadır. Yani açık kavurma, orta kavurma veya koyu kavurma gibi işlemler değişen ısı derecelerinde yapılabilmektedir.
Kahve kavurma makinası ısı ayarları gerçekleştirilirken, bahsedilen kavurma dereceleri göz önüne alınır. Açık kavurma işlemi, genellikle Kolombiya kahvesi gibi çeşitler için seçilmelidir. Kahvenin acı tat almadan 170-180 0C arasında kavrulmasıyla sağlanmaktadır. Orta kavurma derecesi ise 180-200 0C arası sıcaklıkta yapılmalıdır. Birçok kahve çeşidi için seçilen bir derecedir. Elde edilen kahve de orta içim özelliği sağlamaktadır. Genellikle Kenya ve Brezilya kahveleri gibi dengeli tada sahip kahveler elde edilir.
Koyu kavurma işlemi ise 200-215 0C sıcaklık arasında gerçekleştirilir. Özellikle espresso için yoğun tadın ortaya çıkmasını sağlar. Bilindiği üzere ülkemizde de Türk kahvesi için kavurma dereceleri yer alır. Örneğin, çifte kavrulmuş veya acı kahve gibi kahve çeşitlerimiz yer almaktadır. Tamburlu kahve kavurma makinası kullanılırken, Türk kahvesi çekirdekleri kavurması da yapılabilmektedir. Bu kavurma da farklı aşamalar ile gerçekleştirilir. Türk kahvesi kavurma aşamaları için,
- Sararma ile renk değişimi,
- Artan ısıyla koyulaşmanın elde edilmesi,
- Nem kaybeden çekirdeklerin çatlaması,
- İyi bir kavrulmayla aromanın ortaya çıkması,
- Son çatlamayla koyu kahverengi rengin elde edilmesi uygulanır.
Türk kahvesi için halen birçok noktada geleneksel yöntemler tercih edilebilmektedir. Fakat GÜLMAK profesyonel kahve kavurma makineleri de tercih arasında yer almaktadır. Yüksek teknolojiye sahip tam donanımlı kahve kavurma makinaları bu anlamda istediğiniz sonucu sağlayabilmektedir. Tamburlu makinelerde kahve kavurma işlemi, en hassas ayarlamalar ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.