Kuruyemiş Kavurma Makinesi Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Kuruyemişler, yağlı tohumlar olarak yüksek besin değerine sahip gıdalardır. Genellikle kavrulduktan sonra tüketilen bu yemişler, kavrulduğu zaman bilinen kuruyemiş çeşitlerine dönüşür. Yani Antep fıstığı, badem, fındık veya kabak çekirdeği gibi kuruyemişler elde edilmektedir. Bir profesyonel kuruyemiş kavurma makinesi içerisinde kavurma yapıldığında da makinede düzenli temizlik yapılması gerekir.
Ticari kuruyemiş kavurma makinası ürünleri, özel malzemeler ile hassas bir şekilde üretilmektedir. Çünkü yağlı tohumların kavrulduğu bu makinelerde temizlik çok detaylı ve pratik şekilde yapılabilmelidir. Örneğin, GÜLMAK M serisi 600 veya 700 model makinelerde bu özellik rahatlıkla görülebilmektedir. Çünkü ürünlerimizde temizlik kolaylığı için ayrıntılara özen gösterilerek tasarım sağlanmıştır.
Kuruyemiş Kavurma Makineleri Nasıl Olmalıdır?
Kuruyemiş kavurma makineleri kolay temizlenebilir olması için iyi bir malzemeden üretilmiş olması gerekmektedir. Gevrek, kırılgan, kavrulurken ortaya toz çıkaran ve yağ çıkaran kuruyemişler çok büyük bir kirlilik oluşturabilmektedir. Makinenin her kullanımı sonrasında bu kirliliğin ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Ayrıca kuruyemiş kavurma makinası periyodik olarak neredeyse her gün temizlenmesi gerekir. Bu nedenle işletme için seçilecek ticari kuruyemiş kavurma makinesi belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir.
M serisi cihazlarımız, kuru havayla kavurma özelliğine sahip olarak, bu özellikleri taşıyarak üretilmektedir. Değişen kapasitelere sahip cihazlarımız elektrik bağlantısı ile çalışırken, aydınlatma, elekler ve kolay temizleme yapısı sağlamaktadır. Bu cihazlarda her ticari işletme istediği değişen kapasitelerde kuruyemiş kavurma işlemlerini gündelik olarak yapabilmektedir. Nitelikli M600 kuruyemiş kavurma makinası gibi ürünlerimiz kuruyemişin lezzetini en üst derecede ortaya çıkarmaktadır. Bu sayede son üründe tat, koku ve aroma gibi her etken ile kalite elde edilmektedir.
Temizliği Nasıl Yapılır?
Kuruyemiş kavurma makinesi temizliği için işlemler M serisi ürünlerimizden örnekler ile anlatabiliriz. Örnek olarak makine içerisinde düzenli fındık kavurma işlemleri yapıldığında, periyodik temizlik de sağlanmalıdır. Periyodik temizlik için aşamalı bir işlem yöntemi yer alır. Öncelikle kuruyemişin beslemesinin yapıldığı kazan alanı temizlenmelidir. Paslanmaz çelikten olan bu bölüm kolaylıkla kimyasal temizleyiciler kullanılmadan temizlemek mümkün olacaktır. Temizlik talimatlarında ifade edildiği şekilde ıslak bir bez ve sağlıklı bitkisel malzemeler ile yapılabilmektedir.
Beslemenin gerçekleştirildiği noktadan sonra makine içerisinde kavurma odaları yer alır. Kavurma odası içerisinde işlem sonucunda toz, yağ birikmesi ve koku görülecektir. Düzenli temizlik bu faktörlerin son ürün kalitesini değiştirmesini engeller. Çünkü müşteri her zaman aynı lezzet, aroma ve kalitede ürün isteyecektir. Kolaylıkla ışık eklentisi ile izlenebilen kavurma odası yine kolaylıkla da açılabilmektedir. Bu sayede rahatlıkla kuruyemiş kavurma makineleri için temizlik, soğutma ve havalandırma yapılabilmektedir.
Ürünün taşıyıcı bantları yine nitelikli paslanmaz malzemeden olduğu için temizliği oldukça rahattır. Firmamızın kurulum talimatlarında ifade edildiği şekilde tuz ve yağın kolayca temizlenmesi için uygun malzemeler kullanılmaktadır. Makinenin toz haznesi ve elekleri üzerinde de yine kolayca temizlik gerçekleştirilebilmektedir. Tuz tavası kolayca boşaltılarak temizlenirken, elekler hiçbir kırıntı kalmadan temizlenebilmektedir. Ayrıca kuruyemiş kavurma makinaları düzenli havalandırma ve genel temizlikten de periyodik olarak geçirilmelidir.
Kuruyemiş Kavurma Makinası Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
İşletmelerde kuruyemiş kavurma makinesi işletmenin boyutuna göre farklı sıklıklarda kullanılabilirsiniz. Bazen gün boyu aktif bazen günde birkaç defa makine kullanımı tercih edebilirsiniz. Önemli olan nokta, makine çalışmayı bitirdikten sonra ara temizliklerin düzenli yapılmaktadır. Yine gün sonunda da genel kapsamlı kuruyemiş kavurma makinası temizliği gerçekleştirilmesi önemlidir.
Ara temizliklerde tuz tavasının boşaltılması, kavurma odasının havalandırılması ve eleklerin temizlenmesi gibi işlemler yer alır. Periyodik gün sonu temizliklerinde ise makinenin tüm çelik ve metal ayrıntıları da temizlenmelidir. Ayrıca GÜLMAK desteği sayesinde makinede düzenli bakım işlemleri de aksatılmamalıdır. Bu sayede yıllarca aynı lezzette kuru yemişleri elde edebileceğiniz gibi aynı zamanda sağlıklı bir makine kullanımı da söz konusudur.